Wyspy Zielonego Przylądka - Wyc. objazdowe - Wyspy Zielonego Przylądka - opis hotelu

  • Wyspy Zielonego Przylądka 0
  • Wyspy Zielonego Przylądka 1
  • Wyspy Zielonego Przylądka 2
  • Wyspy Zielonego Przylądka 3
  • Wyspy Zielonego Przylądka 4
  • Wyspy Zielonego Przylądka 5
  • Wyspy Zielonego Przylądka 6
  • Wyspy Zielonego Przylądka 0
  • Wyspy Zielonego Przylądka 1
  • Wyspy Zielonego Przylądka 2
  • Wyspy Zielonego Przylądka 3
  • Wyspy Zielonego Przylądka 4
  • Wyspy Zielonego Przylądka 5
  • Wyspy Zielonego Przylądka 6
Temperatura31°
Transport
Termin: 29.11.2015 - 06.12.2015 (7 dni) Wyjazd z: 06:05 Warszawa - 13:15 Cabo Verde - Sal Powrót z: 14:05 Cabo Verde - Sal - 23:55 Warszawa Zakwaterowanie: Pok. 2 os. Wyżywienie: Według programu Organizator: Itaka Udogodnienia: Oferty egzotyczne

REGION

Wyspy Zielonego Przylądka / Wyspy Zielonego Przylądka

OPIS OFERTY:

Mindelo • Ribeira Das Patas • Ribeira Alto Mira • Riberira Da Cruz • Norte • Ribeira Grande • Krater Cova • Figueiral • Ponta Do Sol • Fontainhas • Ribeira Do Paul • Calhau • Praia Grande • Baia Das Gatas • Monte Verde • Santa Maria • Pedra De Lume • BuraconaWspaniała podróż do kraju Cesarii Evory, gdzie słońce świeci 330 dni w roku. Trasa wycieczki prowadzi przez trzy wyspy z grupy Ilhas do Barlavento - Wysp Zawietrznych: Sal, Santo Ant?o i S?o Vicente. Każda z nich ma własną osobowość i każda jest warta odkrycia. Za jedną z najpiękniejszych wysp Cabo Verde uważana jest Santo Ant?o - ojczyzna grogu, lokalnej odmiany rumu. Pustynna w części południowej, na północy zachwyca zielonymi górami dochodzącymi do 1800 metrów. Na S?o Vicente na pewno zauroczy Mindelo, gdzie urodziła się Cesaria Evora. Miasto zwane Małą Brazylią od hucznie obchodzonego tu karnawału, jest jednym z najładniejszych na Wyspach. Wyspa Sal to z kolei niekończące się plaże, raj dla pasjonatów sportów wodnych i saliny, od których pochodzi jej nazwa. Warto przedłużyć pobyt na Wyspach o wypoczynek w wybranym hotelu z oferty ITAKI.

1. DZIEŃ.

Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu w okolicy Santa Maria, zakwaterowanie, kolacja, nocleg.

2. DZIEŃ.

Śniadanie. Czas wolny na plażowanie. Wykwaterowanie z hotelu. Przelot na wyspę S?o Vicente. Przejazd do hotelu w MINDELO, zakwaterowanie w hotelu, nocleg.

3. DZIEŃ.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Piesze zwiedzanie MINDELO - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do wędrówki po centrum miasta. Transfer do portu, rejs promem na wyspę Santo Ant?o (1 godz.). Z pokładu można podziwiać piękny widok na wyspę S?o Vicente. Przejazd do Porto Novo, zakwaterowanie w hotelu, czas wolny, nocleg.

4. DZIEŃ.

Śniadanie. Czas wolny. Położenie hotelu daje możliwość spacerów pobliską, kamienistą plażą, do dyspozycji gości jest również basen. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka jeepami (lub busami) po zachodniej stronie wyspy, dzikiej i mało znanej. Przejazd do RIBEIRA DAS PATAS z wielkim kraterem wulkanicznym i ciekawymi formami skalnymi o fantazyjnych kształtach i nielicznymi wyspami zieleni. Przejście do RIBEIRA ALTO MIRA - wąwozu i wsi o tej samej nazwie. Obiad na farmie, okazja do poznania codziennego życia wyspy. Przejście do RIBEIRA DA CRUZ i NORTE z niespotykanym księżycowym krajobrazem. Spacer u podnóża góry Tope de Coroa - najwyższego szczytu na wyspie. Całkowity czas przejścia: ok. 1 godz., trasa łatwa. Powrót do hotelu, nocleg.

5. DZIEŃ.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu, przejazd do RIBEIRA GRANDE. Prowadząca tam droga wije się wśród gór i urwisk, osiągając niekiedy poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Spacer po polach uprawnych znajdujących się we wnętrzu KRATERU COVA. Transfer do Chá do Mato. Spacer po kanionach z widowiskowymi formami skalnymi. Przejazd do FIGUEIRAL, miejscowości leżącej w najszerszym wąwozie na wyspie, otoczonej polami bananów i plantacjami trzciny cukrowej. Przerwa na obiad na farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde na bazie kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. W przygotowaniu potrawy biorą udział także uczestnicy wyprawy, więc jest to jednocześnie fantastyczna lekcja gotowania. Dalej trasa prowadzi do Chá das Pedras. Całkowity czas przejścia: ok. 2 godz., trasa łatwa. Transfer do PONTA DO SOL najbardziej wysuniętego na północ miejsca archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Zakwaterowanie. Czas wolny. Możliwość zorganizowania kolacji przy muzyce na żywo (za dodatkową opłatą). Powrót do hotelu, nocleg.

6. DZIEŃ.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Transfer do FONTAINHAS - uroczego miasteczka położonego na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Spacer po miasteczku. Przejazd do Vila das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer po wąwozie RIBEIRA DO PAUL słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego alkoholu - grogu. Wizyta w destylarni połączona z degustacją grogu. Transfer do Cabo da Ribeira i spacer doliną rolniczą wśród malowniczych pól uprawnych. Transfer do Chá de Jo?o Vaz. Obiad na farmie produkującej ekoprodukty. Degustacja lokalnych produktów z możliwością zakupu. Całkowity czas przejścia: ok. 3 godz., trasa średnio łatwa (możliwość transferu). Po obiedzie przejazd do Porto Novo nową drogą wzdłuż wschodniego wybrzeża. Promowanie na wsypę S?o Vicente do MINDELO. Zakwaterowanie w hotelu. Czas wolny, nocleg.

7. DZIEŃ.

Śniadanie. Wykwaterowanie z hotelu. Czas wolny. Fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka objazdowa po wyspie S?o Vicente z przerwą na obiad. Trasa rozpoczyna się w CALHAU, wiosce rybackiej z piękną piaszczystą plażą, skąd w pogodny dzień można dostrzec wyspę Santa Luzia. Pierwszym przystankiem na trasie jest PRAIA GRANDE z pięknymi piaszczystymi plażami. Przejazd do BAIA DAS GATAS, miejscowości znanej z międzynarodowego festiwalu muzyki. Dalej trasa prowadzi na MONTE VERDE - wjazd na najwyższy szczyt wyspy z pięknymi widokami na wyspę Santo Ant?o. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę Sal. Zakwaterowanie w okolicy Santa Maria. Wyjście na kolację do restauracji serwującej lokalne potrawy. Powrót do hotelu, nocleg.

8. DZIEŃ.

Śniadanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie Sal. Przejazd do PEDRA DE LUME - malowniczych salin - zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę znaną ze zjawisk fatamorgany. Krótki odpoczynek nad naturalnym, słonym basenem BURACONA, gdzie można zaobserwować zjawisko "magiczne oko" tworzone grą światła i wody. Przejazd na lotnisko. Przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt transfer do wybranego hotelu.

ŚWIADCZENIA:

7 noclegów w hotelach/pensjonatach**/***: 2 na wyspie Sal, 3 na wyspie Santo Ant?o, 2 na wyspie S?o Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie (serwowane) i degustacje zgodnie z programem • przelot: Warszawa-Sal-Warszawa • transfery, promowanie: S?o Vicente-Santo Ant?o-S?o Vicente • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

UWAGI:

Obowiązkowa opłata za wizę: 150 PLN.Obowiązkowa opłata za przeloty wewnętrzne: Sal-S?o Vicente-Sal: ok. 205 EUR (ceny biletów lotniczych mogą ulec zmianie).Obowiązkowa opłata klimatyczna: 14 EUR/os.Bilety wstępu, degustacje i inne: ok. 25 EUR.Opłaty fakultatywne: kolacja z muzyką w Ponta do Sol: ok. 20 EUR (min. 10 osób), wycieczka do Norte: ok. 50 EUR (min. 6 osób), wycieczka po S?o Vicente: ok. 45 EUR (min. 6 osób), wycieczka po wyspie Sal: ok. 45 EUR (min. 6 osób).Podczas wycieczki fakultatywnej po wyspie Santo Antao jeepami bez dachu zaleca się, aby zabrać ze sobą bluzę, czapkę lub opaskę na uszy, buty do trekkingu (do kostki) lub obuwie sportowe z twardą podeszwą.